ISO 22000:2005

Élelmiszerbiztonság. Irányítási Rendszer Követelmények.

Mi az ISO 22000?


Az ISO 22000 nemzetközi szabvány, amely összegzi és kiegészíti az ISO 9001 és HACCP fő elemeit, hogy hatékony keretet szolgáltasson az Élelmiszerbiztonság Irányítási Rendszer (FSMS) fejlesztéséhez, bevezetéséhez és folyamatos jobbításához.

Az ISO 22000 összhangban van más irányítási rendszerekkel, mint az ISO 9001 és ISO 14001, hogy lehetővé tegyen hatékony rendszerintegrációt.

Ki alkalmazza az ISO 22000-et?

Az ISO 22000-t használhatja bármely szervezet, közvetlenül vagy közvetve, aki részt vesz
az élelmiszerláncban, beleértve

  • a gazdaságokat, halászatokat és tejüzemeket,
  • hús-, hal- és takarmány-feldolgozókat,
  • kenyérgyárakat és gabona feldolgozókat, italüzemeket, konzerv-és fagyasztott terméküzemeket,
  • élelmiszer szolgáltatókat, mint vendéglőket, gyorséttermi láncokat, kórházakat, szállodákat és mobil élelmezési vállalkozókat,
  • kisegítő szolgáltatásokat, beleértve az élelmiszerraktárakat és elosztókat, élelmiszer feldolgozó berendezést szállítókat, adalékanyagokat, nyersanyagokat, tisztító és higienizáló termékeket és csomagolást.

Összegezve, az ISO 22000 összes követelményei vagy egyes részei bármely termékre vonatkoznak, amely érintkezésben van az élelmiszeriparral vagy az élelmiszerlánccal.

Az ISO 22000 szerinti tanúsítás elnyerésének előnyei közé tartoznak

  • a vevői elégedettség - olyan termékek szállítása által, amelyek állandóan kielégítik a vevők követelményeit, beleértve a minőséget, biztonságot és törvényességet,
  • csökkent működési költségek - a folyamatok folyamatos jobbítása és az ebből következő működési hatékonyság által,
  • működési hatékonyságok - az előzetes programok (PRP-k és OPRP-k), HACCP integrálása az ISO 9001 PDCA filozófiával, hogy megnöveljék az Élelmiszerbiztonsági Irányítási Rendszer hatékonyságát,
  • javított érdekeltségi kapcsolatok - beleértve a személyzetet, a vevőket és a beszállítókat,
  • törvényes megfelelés - annak megértésével, hogy a törvényi és szabályozási követelmények hogyan hatnak a szervezetre és vevőire és a megfelelés vizsgálata belső auditokkal és vezetőségi átvizsgálásokkal,
  • megjavult kockázatkezelés - a termék nagyobb állandósága és nyomonkövethetősége által,
  • igazolt üzleti igazoló iratok - független igazolás elismert szabványok alapján,
  • több üzlet szerzésének képessége - különösen, ha a beszerzési előírások a szállítás feltételéül szabják a tanúsítást.